Tobiášův vrch

Tobiášův vrch
kraj: Středočeský kraj
okres: Rakovník
turistická oblast: Křivoklátsko

Ubytování v okolí

Pezion Ludmila
Rakovník
Středočeský kraj
Tobiášův vrch se nachází v nadmořské výšce 507 m, asi 4 km severovýchodně od obce Jesenice, v katastrálním území obce Bukov u Hořoviček. Tobiášův vrch náleží Rakovnické pahorkatině.

Kovový stožár mobilních operátorů sloužící také jako rozhledna se nachází v nadmořské výšce 484 m severozápadně od tohoto vrcholu. Rozhledna je 48 m vysoká a má vyhlídkový ochoz ve výšce 25 metrů, na který vede po vnitřním vřetenovém schodiště 137 schodů. Na ochozu jsou umístěny informační tabule k výhledu.




Stožár byl vystavěn v letech 1997-1999, slavnostní otevření rozhledny proběhlo 1. července 1999. Jedná se o společný vysílač pro mobilní operátory Eurotel a Radiomobil. Bývalému provozovateli rozhledny, muzeu T. G. Masaryka v Rakovníku však se nedostávalo finančních prostředků, a proto v roce 2007 byla rozhledna uzavřena. Ujal se jí však Klub přátel rozhleden a od 22. května 2010 byla rozhledna znovu zpřístupněna veřejnosti.


Nejlépe autem po státní silnici E48, na tzv. Jesenické křižovatce odbočit na silnici č. 27 směrem na Jesenici. Asi po 1,5 km lze zaparkovat u silnice a pokračovat pěšky po lesní cestě, též po modré a zelené turistické značce. Nejbližší železniční stanice je Jesenice.

Rozhledna je přístupná od 22.05.-25.09. pouze v sobotu od 11-16 hodin, během prázdnin od 11-17 hodin.

Od severu je to vrch Fichtelberg v Německu, Krušné hory, Kryry (rozhledna), Milešovka a České středohoří, plošina Džbán, na jihovýchodě hrad Petrohrad, dále pak Doupovské hory a Klínovec.