Studený vrch

Studený vrch

kraj: Středočeský kraj
okres: Příbram
turistická oblast: Brdy

Ubytování v okolí

EQUITANA HOTEL RESORT
Březnice
Středočeský kraj
Hotel Monínec/Nová Javorka
Sedlec - Prčice
Středočeský kraj
HOTEL ORLÍK
Březnice
Středočeský kraj
HOTEL PANORAMA
Klučenice
Středočeský kraj
Hotel U Bílého lva
Rožmitál pod Třemšínem
Středočeský kraj
Hotel U Jezera
Klučenice
Středočeský kraj
Penzion Janov
Sedlčany
Středočeský kraj
Penzion Janov
Sedlčany
Středočeský kraj
RESORT & WELLNESS HOTEL ORLÍK
Kozárovice
Středočeský kraj
STRNADOVSKÝ MLÝN
Sedlčany
Středočeský kraj
Studený vrch (někdy nazýván Baba), dosahující nadmořské výšky 660 metrů, je nejvyšším vrcholkem pohoří Hřebeny. Jeho název byl prý odvozen od studeného větru, který tu často vane. Vypíná se asi 3 kilometry na jihovýchod od obce Hostomice.

Na jeho vrcholku byla v roce 1940 postavena 17,5 metrů vysoká zděná sedmiboká měřická věž, která dříve sloužila především k zeměměřickým účelům. Těchto věží bylo u nás v minulosti postaveno celkem devět. Tato věž však byla jako jediná v poslední době po nezbytných opravách zpřístupněna turistům a začala se využívat jako rozhledna.
Věž byla postavena v roce 1940 a dříve sloužila především k zeměměřickým účelům.Přístupná

Přesto, že věž nepřevyšuje okolní stromy a není z přilehlých oblastí ani vidět, poskytuje překvapivě hezký výhled daleko do kraje. Z věže je vidět na Křivoklátskou vrchovinu, kde vyniká kopec Velíz s kaplí a vpravo od něj Krušná hora, dále je vidět vrch Louštín s telekomunikační věží. Bude-li dobrá viditelnost, spatříme na obzoru tímto směrem i hřebeny Krušných hor.

Na severu vystupuje České středohoří, kde dominuje nejvyšší kuželovitá Milešovka s věží a vlevo od ní mohutný kopec Hradišťany. Vpředu pak tímto směrem uvidíme plochou Kožovou horu s rozhlednou a vpravo za ní vrch Říp. Na severovýchodě spatříme v údolí také nepříliš vzdálený hrad Karlštejn a za dobré dohlednosti daleko v pozadí uvidíme i kopec Bezděz s hradem a ještě více vzadu vpravo můžeme spatřit také Ještěd s televizním vysílačem. Na jihovýchodě se pod námi rozprostírá město Dobříš a na horizontu vystupují vrcholky České Sibiře s nejvyšším vrchem Mezivrata s televizním vysílačem a měřickou věží.

Napravo pak je Jistebnická vrchovina s nejvyšším bodem Javorová skála s vojenskou věží a vpravo s vrchem Kozlov s telekomunikační věží. Na jihu se vlní Písecké hory a za dobré dohlednosti můžeme v pozadí spatřit i malou část pohoří Šumava s dominantním kopcem Boubín s rozhlednou. Na západě uvidíme kopec Brno s televizním vysílačem a vpravo kopec s hradem Zbiroh. Z věže jsou vidět také některé okolní brdské kopce.