Mandava

Mandava

kraj: Středočeský kraj
okres: Praha-východ
turistická oblast: okolí Prahy

Ubytování v okolí

Aquapalace Hotel Prague
Čestlice, Praha - východ
Středočeský kraj
EA HOTELOVÝ RESORT SEN
Senohraby
Středočeský kraj
HOTEL zámek BERCHTOLD
Kunice, Vidovice
Středočeský kraj
Pension Kozel
Říčany u Prahy
Středočeský kraj
PENZION V ROKLÍCH
Říčany
Středočeský kraj
Zaměstnanecká ubytovna - Pražská ul.
Brandýs nad Labem – Stará Boleslav
Středočeský kraj
Zaměstnanecká ubytovna - Tyršova ul.
Brandýs nad Labem – Stará Boleslav
Středočeský kraj
Mandava (místo je též známo pod názvem Na Křížkách) je ploché návrší s vrcholem o nadmořské výšce 480 metrů, které se nachází nedaleko obce Sulice, ve vzdálenosti zhruba 6 km jihovýchodně od Jesenice, asi 15 kilometrů jižně od Prahy. Přes návrší prochází bývalá státní silnice Praha-Benešov-Tábor-České Budějovice, dnes silnice II/603.

Na paměť husitského shromáždění lidu zde byl vybudován betonový památník s rozhlednou, 12 m vysokou, podle návrhu architekta Jansty.

30. září roku 1419 se na tomto vrchu odehrálo početné shromáždění přívrženců Husova učení z Prahy, Plzně i dalších míst, na kterém mimo jiné kázal i husitský kněz Václav Koranda starší. Tomuto shromáždění je věnován jeden z obrazů Muchovy Slovanské epopeje pod názvem Schůzka na Křížkách. Na paměť tohoto shromáždění zde byl v roce 1931 vybudován památník s rozhlednou podle návrhu architekta Jansty.

Sezónně přístupnáRozhlednu převyšují okolní stromy, avšak z návrší lze za dobré viditelnosti spatřit Říp, Brdy, kopce Středočeské pahorkatiny, České středohoří, Krkonoše a Lužické hory.