Blaník

Blaník

kraj: Středočeský kraj
okres: Benešov
turistická oblast: Posázaví

Ubytování v okolí

Pension Konopiště
Benešov
Středočeský kraj
Penzion Čtyřkoly
Čtyřkoly
Středočeský kraj
S-centrum Benešov
Benešov
Středočeský kraj
Statek Český dvůr
Postupice
Středočeský kraj
Blaník je 638 m vysoký legendární vrch ve Středočeském kraji. Nachází se asi 10 kilometrů jižně od Vlašimi, na území Louňovic pod Blaníkem. Je opředen pověstmi o blanických rytířich. V těžkých chvílích české historie byl symbolem naděje na získání svobody a svébytnosti českého národa. Jméno Blaník je možná odvozeno od keltského Blaniak.

Masiv Blaníku tvoří dva zalesněné skalnaté vrchy Velký Blaník (638 m n. m.) a Malý Blaník (564 m n. m.). Velký Blaník je charakteristickým bodem rozsáhlé zvlněné krajiny, která tvoří přechod mezi Středočeskou pahorkatinou a Českomoravskou vrchovinou. Blaník je součástí chráněné krajinné oblasti CHKO Blaník. Pod kopci se nachází obec Louňovice pod Blaníkem a protéká řeka Blanice (přítok Sázavy).

Na vrcholu Velkého Blaníku stojí 30 m vysoká dřevěná rozhledna z roku 1941 ve tvaru husitské hlásky.

Rozhledna byla postavena roku 1941 Klubem českých turistů. Menší sestřičky lze najít u Žamberka (rozhledna Rozálka) a na Hýlačce u Tábora (rozhledna Hýlačka, shořelá 1. 1. 2012).

Tato rozhledna však nebyla první rozhlednou, dříve (r. 1895) zde již stála jednoduchá 20 metrů vysoká dřevěná otevřená rozhledna, která se zřítila roku 1936.

Blaník je opředen mnoha nejrůznějšími pověstmi, z nichž některé mají původ zřejmě již v keltských dobách.

PřístupnáLze z ní shlédnout nejen blízké okolí, západním směrem podstatnou část Středočeské pahorkatiny, nazývanou Českou Sibiří, západní vrcholy Českomoravské vrchoviny s dominujícím Strážištěm, severovýchodně město Vlašim a Posázaví, ale při optimální viditelnosti je možno jihozápadním směrem dohlédnout až k vrcholům Šumavy a na severozápadě spatřit Prahu a poblíž Prahy stojící vysílač Cukrák.
foto