Hněvín

Hněvín

kraj: Ústecký kraj
okres: Ústí nad Labem
turistická oblast: České středohoří

Ubytování v okolí

Best Western hotel Vladimir
Ústí nad Labem
Ústecký kraj
HOTEL SLAVIE - Ústí nad Labem
Ústí nad Labem, Střekov
Ústecký kraj
Pension Stará fara Svádov ****
Ústí nad Labem - Svádov
Ústecký kraj
Hněvín je hrad ležící na stejnojmenném vrchu (399 m n. m.) ve městě Most v České republice, u mostecké městské části Souš. Původní hrad byl zbořen po třicetileté válce, dnešní podoba hradu vychází z historizující rekonstrukce na přelomu 19. a 20. století. Dnes slouží jako hotel, restaurace a rozhledna.

Výška rozhledny: 34 m
Podle archeologických průzkumů, které v areálu hradu probíhaly v 60. letech 20. století, bylo opevněné dřevěné hradiště na vrcholu hory vybudováno již v 9. století. Písemné prameny dokládají hrad až v polovině 13. století.

Za husitských válek zůstal hrad nedobyt.

Roku 1585 se hrad stal majetkem Ladislava Popela mladšího z Lobkovic.

Za vlády Rudolfa II. také pobývali na jeho příkaz na mosteckém hradě alchymisté Angličan Edward Kelley a Řek Marek Mamugny. Edward Kelley byl zpočátku císařovým oblíbencem, ovšem později byl zatčen a uvězněn na Křivoklátě. Po nezdařeném útěku byl vsazen do vězení na mosteckém hradě, kde v roce 1597 zemřel.

V 70. letech 19. století se začalo s postupnou úpravou kopce. Svahy byly zalesňovány, objevily se zpevněné cesty a další parkové úpravy. V roce 1879 byla na místě starých základů zřízena restaurace. Jednalo se o tzv. švýcarský domek ze zámku Jezeří. V roce 1889 zde byla postavena dřevěná vyhlídková věž, napodobenina Eiffelovy věže v Paříži, kterou však o rok později strhl silný vítr.

V roce 1896 byl ustanoven německý Spolek přátel Zámecké hory, který si vytknul za cíl obnovit hradní areál. Nejprve se započalo se stavbou kamenné vyhlídkové věže. Ta byla dostavěna v září roku 1900 a byla v horní části obložená glazurovanými cihlami ze šamotárny v Braňanech. Poté se spolek rozhodl vystavět vedle věže i restauraci v gotizujícím slohu.

V roce 1972 byla ve východní věži, bývalé hradní kapli, pro veřejnost otevřena malá hvězdárna.

Přístupná za poplatekHrad slouží jako hotel a restaurace, z vyhlídkové věže je kruhový rozhled. Věž poskytuje výhled na Mosteckou pánev, Krušné hory a České středohoří. Každoročně v červnu se na hradě koná Den magistra Kellyho.


foto