Hasištejn

Hasištejn

kraj: Ústecký kraj
okres: Chomutov
turistická oblast: Krušné Hory

Ubytování v okolí

APARTMAN KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ
Klášterec nad Ohří
Ústecký kraj
Apartmány Klínovec
Loučná pod Klínovcem
Ústecký kraj
Apartmány na Klínovci
Loučná pod Klínovcem
Ústecký kraj
HORSKÝ HOTEL ARNICA
Háj pod Klínovcem 161
Ústecký kraj
Hotel Clochard
Chomutov
Ústecký kraj
Hrad Hasištejn s rozhlednou (německy Hassenstein) leží na české straně Krušných hor na Kadaňsku u královského města Kadaň nad obcí Místo v nadmořské výšce 627 metrů. Je jedním z nejstarších hradů severozápadních Čech, též rodištěm a sídlem významného aristokrata a humanisty Bohuslava Hasištejnského z Lobkovic.

Výška rozhledny: 26 m

První písemná zmínka o královském hradu byla v Majestas Carolina z 14. století, přestože na tomto místě je zmiňováno opevněné místo už ve století dvanáctém. Poskytovalo ochranu obchodní cestě mezi Kadaní a německým městem Zwickau. Pro stavbu byla vybrána oválná plocha nad prudkým svahem k údolí Prunéřovského potoka. Na nejvyšším místě byla vysoká věž s cisternou na vodu, o něco níže obytné budovy a věžovitý palác. Celý areál byl obehnán hradbami a hlubokým příkopem. Součástí hradeb byla obranná válcová věž s břitem mířícím ke vstupu do hradu.

Je možné, že gotický hrad zde nechal postavit sám král Václav II. Od roku 1348 byl hrad v držení rodu pánů ze Schönburgu. Císař a král Karel IV. jim jeho držbu roku 1351 prodloužil i s panstvími Přísečnice a Schlettau. V jím vydaném zákoníku Majestas Carolina jej uvádí mezi královskými hrady, které panovníci nesmí prodat a zastavit jej směli nanejvýš na 9 let. Od roku 1392 jej po dobytí svým vojskem vlastnil král Václav IV. a ten jej značně poškozený po roce 1418 daroval Mikulášovi z Lobkovic. Jeho vnuk, příslušník rodu Lobkoviců vzdělaný humanista Bohuslav Hasištejnský zde žil trvale od roku 1490, hrad rozšířil a opatřil hradbami. Pak v něm založil jednu z největších knihoven českého království. Knihovna byla později přestěhována do Chomutova, kde roku 1598 shořela.
Po bitvě na Bílé hoře a během třicetileté války se majitelé měnili a stavba začala chátrat. V záznamech z roku 1622 byl hrad uváděn jako opuštěný. Na počátku 18.století zříceninu hradu nechal upravit Emanuel Karsch, postavil zde hostinec. Je na něm pamětní deska, připomínající návštěvu J.W.Goetha v roce 1810.

Zachovala se velká věž, která slouží jako rozhledna, dále zbytky dvou paláců a část hradeb.

Rozhledna je přístupná za poplatek.

Vrch je zčásti zarostlý. Přístup je nejblíže z obce Místo zhruba 1 km vzdálené. Pro cestující vlakem je nejlépe vystoupit na nádraží Prunéřov a 5 km dojít pěšky. Od motorestu Ušák sem vede modrá značka, z obce Místo žlutá.


foto