Cibulka (Košíře)

Cibulka (Košíře)

kraj: Hlavní město Praha
okres: Praha
turistická oblast: Praha

Ubytování v okolí

1.Republic hotel
Praha
Hlavní město Praha
A. V. Pension Praha
Praha 4
Hlavní město Praha
ARPACAY BACKPACKERS HOSTEL PRAHA
Prague 1
Hlavní město Praha
Auspicie apartment
Praha 7
Hlavní město Praha
Holiday Inn Prague Airport
Praha
Hlavní město Praha
Hostel Rosemary
Praha 1
Hlavní město Praha
HOTEL CITY-CENTRE***
Praha 1
Hlavní město Praha
HOTEL CITY-CLUB***
Praha 2
Hlavní město Praha
Hotel City-Inn***
Praha 1
Hlavní město Praha
HOTEL GRADIENT
Praha
Hlavní město Praha
Usedlost Cibulka se nachází v Praze 5, v části zvané Košíře. Svou nynější podobu empírového zámečku získala v první třetině 19. století. Celý komplex je tvořen hlavní budovou, hospodářskými budovami a stájemi. V přilehlém, romanticky upraveném areálu se nachází řada cenných děl od významných pražských umělců počátku 19. století.

Kamenná rozhledna stojí v parku Cibulka. Tato vyhlídková věž je nejstarší na území Prahy. Dnes je, spolu s poustevnou, považována za nejzachovalejší stavbu celého areálu. Jedná se o 13 metrů vysokou kamennou věž čtvercového půdorysu zakončenou cimbuřím. Na vrchol se lze dostat po vnějším schodišti čítajícím 76 schodů.

Ve spodní části věže se původně nacházela mechanická loutka rytíře, oděná brněním, která pro pobavení návštěvníků vyvolávala strašidelné zvuky. V době biskupovy smrti nebyla rozhledna pravděpodobně ještě dokončena, což dokazují listiny potvrzující noční hlídání hašeného vápna. Dnes se v prvním patře se nachází místnost, která je využívána jako skladiště nářadí pro zimní údržbu parku, vstup do místnosti v druhém patře je kryt kovanými železnými dveřmi. V období komunismu se právě tato místnost stala klubovnou zdejších skautů, což dokazuje malý, dnes zanesený, komín nacházející se v jedné části cimbuří.

Na věž přirozeně navazuje přízemní romantická budova hájovny s gotizujícími prvky, štíty a cimbuřím, která spolu se zříceninou vytvářela jednotný estetický celek. Dnes zdejšímu hajnému zdaleka nestačí, proto více méně bezúčelně postává vedle dnes fungující hájovny postavené ve 20. století.

Pod rozhlednou jsou terasovitě umístěné zbytky rádoby gotických zdí porostlé břečťanem, známé jako Dantovo peklo. Pod nimi je schovaná socha lidově zvaná Škrtič, která je, stejně jako většina sochařských děl nacházejících se v areálu, v dezolátním stavu.

Cibulka má velmi bohatou historii, která se datuje již od 14. století. Významným přelomem se však stal rok 1817, kdy se novým majitelem stal poslední pasovský kníže-biskup Leopold Leonhard Raymund Reichsgraf Joseph Thun-Hohenstein, který se rozhodl pro radikální přestavbu celého areálu. Po jeho smrti však Cibulka vyhořela, postupně začala chátrat a upadla v zapomnění.

V současné době je usedlost Cibulka využívána jako černá skládka a nachází se v žalostném stavu. Díky své přístupnosti se stala útočištěm několika squatterů. Samotný komplex budov je majetkem firmy, která nemá na jeho opravu finanční prostředky. Praha 5 vlastní pouze přilehlý areál, který začala v minulých letech konečně revitalizovat. Tento záměr, vrátit Cibulce alespoň částečně její někdejší půvab, byl však kvůli protestům některých občanů pozastaven.

Název Cibulka se přenesl na celý lesopark Cibulka i na blízkou kolonii rodinných domků na jižním košířském svahu.

Volně přístupnáNávštěvníkovi se nabízí výhled na celý areál motolské nemocnice. Pohled na střed Prahy je dnes zastíněn nejen vzrostlými stromy, ale i dělnickou kolonií Cibulka, vybudovanou v 1. třetině 19. století.
foto foto