Strážiště

Strážiště

kraj: Moravskoslezský kraj
okres: Bruntál
turistická oblast: Jeseníky

Ubytování v okolí

Strážiště je kamenná rozhledna nacházející se na stejnojmenném vrchu, kóta 400 m n.m., severozápadně od obce Úvalno, jihovýchodně od města Krnov. Vrch Strážiště leží na východním okraji Brantické vrchoviny, která je součástí Nízkého Jeseníku. Rozhledna se též nazývá podle přilehlé obce Úvalno a též rozhledna Hanse Kudlicha, který se v obci narodil.

Jde o kamennou věž ze žulového kameniva o výšce 22 metrů se dvěma vyhlídkovými plošinami. Na vrchol se dostanete po 103 schodech. V základně rozhledny je mauzoleum Hanse Kudlicha (1823-1917), v rozhledně je umístěna expozice Hanse Kudlicha.

Původní návrh byl dílem Mořice Hartla z roku 1902. Podle tohoto návrhu však byla postavena rozhledna Cvilín. Autory finálního projektu v kubistickém stylu byli bratři Felgelovi.

Výstavbu provedla v letech 1912-1913 firma Julia Lundwala z Opavy. Slavnostní otevření bylo 21. září 1913 u příležitosti 90. výročí narození Hanse Kudlicha. Ten se osobně otevření neúčastnil, v té době žil v USA.

Ke konci 20. století byla rozhledna volně přístupná a v tak špatném stavu, že se uvažovalo o její demolici. Za přispění samosprávy a různých spolků byla věž nákladem 4 miliony korun rekonstruována, byla provedena nová elektroinstalace, venkovní osvětlení a statické zabezpečení. Nově byla rozhledna otevřena 1. října 2000.Pěšky z obce Úvalno po modré turistické značce, za obcí odbočit po zelené. Autem lze dojet k restauraci u rozhledny. Nejbližší železniční zastávka Úvalno je cca 2 km vzdálená.

Rozhledna je přístupná v březnu-červnu a září-říjnu v sobotu a neděli, během července a srpna od úterý do neděle. Vstup na rozhlednu je zpoplatněn.
Na severozápadě lze spatřit Jeseníky a Praděd, k severu potom zříceninu hradu Šelenburk a rozhlednu Cvilín, dále Petrův rybník u Krnova. Východním směrem se otevírá pohled na Polsko s obcí Branice, na jihovýchod na Opavsko a za pěkného počasí na Beskydy.
foto