Stará radnice

Stará radnice

kraj: Jihomoravský kraj
okres: Brno-město
turistická oblast: Brno a okolí

Ubytování v okolí

A Podlesí Hotel
Brno
Jihomoravský kraj
AMI penzion Brno
Brno
Jihomoravský kraj
Levandule - Penzion
Brno
Jihomoravský kraj
PENZION INTEGRITY
Brno
Jihomoravský kraj
Penzion JUVENTUS club
Brno
Jihomoravský kraj
Stará radnice v Brně je bývalá radniční budova a nejstarší světská stavba ve městě. Nachází se na katastrálním území Město Brno, mezi Zelným trhem a náměstím Svobody na Radnické ulici. Počátky stavby sahají do 13. století. Radniční budova se nachází v Radnické ulici mezi náměstím Svobody a Zelným trhem a je od 3. května 1958 kulturní památkou.

Jako radnice stavba sloužila až do roku 1935, poté radní přesídlili do nedalekého nově zrekonstruovaného Zemského domu, kterému se proto začalo říkat Nová radnice. V současnosti se v prostorách Staré radnice nachází kulturní a informační centrum, v průjezdu věže je nainstalováno brněnské kolo a drak, ke kterým se váže několik brněnských pověstí.

Dominantou radnice je radniční věž, která je přístupná veřejnosti a která poskytuje široký výhled na Brno. Výška věže je 62,66 m a vede na ni 173 schodů. V přízemí věže se nachází průjezd, jenž vede na nádvoří radnice a v němž je umístěn brněnský drak a brněnské kolo.

Počátky Staré radnice spadají do 13. století, kdy Brno získalo městská práva. V letech 1345–1347 byla sjednocením několika prostor v patře radnice vytvořena velká síň, roku 1348 byl do věže zavěšen zvon a v roce 1357 došlo k vydláždění dvora.

V první polovině 20. let 15. století byla k radnici přistavěna budova s kaplí Neposkvrněného početí Panny Marie, která byla vysvěcena roku 1424.

V průběhu 15. a 16. století byly pro potřeby městské správy k radnici přistavěny do hloubky parcely další budovy a hlavní budova byla nastavěna o druhé patro.

Další úpravy radnice proběhly v poslední čtvrtině 16. století, kdy v roce 1577 zvýšil Pietro Gabri věž o přibližně čtyři metry a zakončil ji vyhlídkovým ochozem.Vstup na rozhlednu je zpoplatněn.Rozhledna umožňuje široký výhled na Brno.
foto