Akátová věž

Akátová věž

kraj: Jihomoravský kraj
okres: Brno-venkov
turistická oblast: Brno a okolí

Ubytování v okolí

Ubytování TURIST Pasohlávky č.214
Pasohlávky
Jihomoravský kraj
Ubytování u Dudů
Pasohlávky
Jihomoravský kraj
Dřevěná rozhledna Akátová věž se nachází na severozápadním hřbetu kóty Výhon, východně od města Židlochovice. Výhon je se svými 355 m n.m. nejvyšším bodem Dyjsko-svrateckého úvalu.

Na stavbu rozhledny bylo použito akátové dřevo a ocelové spojovací prvky. Věž má kruhový půdorys o průměru 3,7 m. Postupně ubývající dřevěné prvky odkrývají s rostoucí výškou kruhový výhled do okolí. Ve výšce 14,5 m se nachází nezastřešená vyhlídková plošina, ke které vede 76 schodů. Celková výška rozhledny je 18 m.


Výstavba rozhledny započala 27. února 2009 podle plánů brněnského architekta Pavla Jury. Finančně byla stavba pokryta z dotace od Evropské unie a příspěvkem města Židlochovice. Slavnostní otevření proběhlo 1. srpna 2009.Autem do Židlochovic či Blučiny, vlakem do Hrušovan. Od nádraží v Hrušovanech je nově vyznačena zelená turistická stezka přes Židlochovice k rozhledně a dále do Blučiny na autobusové nádraží. Též je možné se k rozhledně dostat po naučné stezce "Výhon, turistický okruh s rozhlednou".

Rozhledna je volně přístupná po celý rok.
Z rozhledny je kruhový výhled na Židlochovice, Rajhrad, Vojkovice, Brno a jeho okolí (Tuřany, Modřice, Chrlice), Drahanskou vrchovinu, Pracký kopec s Mohylou míru, Pálavu a její pokračování do Rakouska - Liské hory, Novomlýnské nádrže či Bílé Karpaty za příznivého počasí.