Klínovec

Klínovec

kraj: Karlovarský kraj
okres: Karlovy Vary
turistická oblast: Krušné Hory

Ubytování v okolí

APARTMÁNY AGÁTA Abertamy
Abertamy
Karlovarský kraj
Apartmány Karlovy Vary
Karlovy Vary
Karlovarský kraj
Bergzentrum PAM
Jáchymov
Karlovarský kraj
BERNOV Zátiší - Resort
Nejdek
Karlovarský kraj
Chata Mariánka
Jáchymov
Karlovarský kraj
EUROPENSION *** KARLOVY VARY
Karlovy Vary
Karlovarský kraj
GRANDHOTEL PUPP
Karlovy Vary
Karlovarský kraj
Holiday Apartments Karlovy Vary
Karlovy Vary
Karlovarský kraj
HORSKÁ CHATA AMADEUS
Abertamy
Karlovarský kraj
Klínovec je zděná rozhledna z roku 1884, vzdálená 4 km od obce Boží Dar pod vrchem Klínovec 1 244 m n. m. Jedná se o nejvýše položenou rozhlednu Krušných hor.

Věž vysoká 24 metrů, je však ve špatném technickém stavu a je i s hotelem v současné době v rekonstrukci. Na její vrchol vede 75 schodů.

V roce 1817 postavilo město Jáchymov na vrcholu vyhlídkovou věž, která v roce 1868 shořela. V roce 1883 začal krušnohorský spolek z Jáchymova se stavbou kamenné rozhledny. Ta byla v srpnu roku 1884 pod názvem „Kaiser-Franz-Josephs-Turm“ slavnostně otevřena.

Kvůli silnému větru panujícímu téměř celoročně byla vrchní plošina rozhledny zastřešena, od roku 1888 ji kryla skleněná střecha. Vstupné v té době bylo 10 krejcarů. S rozvojem turistiky bylo rozhodnuto o přístavbě sloužící k ubytování. Ta byla otevřena 18. srpna 1893. V provozu byla každoročně od 1. května do 30. září a mimo provizorního ubytování pro deset osob poskytovala i teplá a studená jídla. Spolu s přístavbou to byla zřízena i stáj pro osm koní.

K červnu 1897 byla na Klínovci zřízena i poštovní stanice, která za první léto provozu odeslala do Božího Daru přes 7 000 zásilek. V roce 1907 byla přistavěna ještě jedna budova s prostornou halou se stylovým kazetovým stropem, zobrazujícím znaky českých krušnohorských měst. K příležitosti jubilejní výstavy pořádané na počest císaře Františka Josefa I. v ní byly vystaveny průmyslové a řemeslné výrobky z českého krušnohoří.

Před vypuknutím první světové války byl hotel rozšířen a přistavěno bylo další patro. Současně byla dřívější stáj přestavěna na další ubytovací prostory a celý komplex byl opláštěn dřevem, které se na něm dochovalo dodnes. V roce 1913 měl hotel 40 ubytovacích místností pro 80 lidí. Vedle stájí pro 35 koní zde byly i garáže pro automobily.

Se vznikem Československa, ke kterému území připadlo, zmizela i dvojjazyčnost v názvu hory, nejprve byl vybrán a používal se název Klín. V druhé polovině dvacátých let se název ustálil na dnešní Klínovec.

Dříve byla na vrcholu i meteorologická stanice. Počet turistů prudce vzrůstal zejména díky výstavbě silnice přímo na vrchol a také proto, že z Karlových Varů sem pravidelně jezdil autobus. Koncem dvacátých let byl komplex opět rozšířen a počet lůžek se zvýšil na 100.

Původně se plánovala rozsáhlá rekonstrukce v letech 2004-2008, ale nedošlo k ní kvůli nedostatku financí. Při snahách o rekonstrukci se přišlo na fakt, že zdivo je v havariním stavu a rekonstrukce postrádá smyslu. Věž by tedy měla být po částech rozebrána a znovu postavena. První reálný datum znovuotevření je rok 2013. Momentálně je rozhledna uzavřena.Fichtelberg s rozhlednou, Krušné hory, Děčínský Sněžník, České středohoří, Doupovské hory, Tepelská vrchovina, Slavkovský les
foto foto foto