Blatenský vrch

Blatenský vrch

kraj: Karlovarský kraj
okres: Karlovy Vary
turistická oblast: Krušné Hory

Ubytování v okolí

APARTMÁNY AGÁTA Abertamy
Abertamy
Karlovarský kraj
Apartmány Karlovy Vary
Karlovy Vary
Karlovarský kraj
Bergzentrum PAM
Jáchymov
Karlovarský kraj
BERNOV Zátiší - Resort
Nejdek
Karlovarský kraj
Chata Mariánka
Jáchymov
Karlovarský kraj
EUROPENSION *** KARLOVY VARY
Karlovy Vary
Karlovarský kraj
GRANDHOTEL PUPP
Karlovy Vary
Karlovarský kraj
Holiday Apartments Karlovy Vary
Karlovy Vary
Karlovarský kraj
HORSKÁ CHATA AMADEUS
Abertamy
Karlovarský kraj
Blatenský vrch (1043 m) leží v Krušných horách na katastru obce Potůčky zhruba 1,5 km severovýchodně od města Horní Blatná. Poblíž něj se nachází Vlčí jáma, Ledová jáma a Blatenský vodní příkop.

Na jeho vrcholku se nachází 21 m vysoká dřevěná rozhledna s kamennou podezdívkou a televizní převaděč.
Rozhledna je nejstarší stavbou na Blatenském vrchu, pochází z roku 1913. Za svůj vznik vděčí Spolku pro zimní sporty, působícímu tehdy v nedalekém městečku Horní Blatná, jehož členové měli velké ambice přeměnit okolí na centrum turistiky a sportu. Požádali známého chebského architekta Karla Matusche o vypracování projektu hotelu s rozhlednou, spojujícího v sobě možnosti ubytování, stravování a vyhlídky do kraje.

Stavba horské chaty s rozhlednou byla zahájena v létě roku 1912 a první návštěvníky uvítaly 5. července 1913, ještě před zahájením zimní sezóny. Při této příležitosti byla věž hotelu slavnostně pokřtěna jménem rakouské arcivévodkyně Zity. V poválečném období připadl objekt pohraničníkům. Ti jej zanechali v takovém stavu, že musela být chata zbourána a zůstala samotná rozhledna. O ní se již řadu let dobrovolně starají ochránci přírody, kteří mají na Blatenském vrchu také svojí chatu.Rozhledna je volně přístupná.

Blatenský vrch je přístupný z několika směrů:
- nejkratší cesta vede po červené značce od silnice mezi Horní Blatnou a Božím Darem, od rozcestí Pod Blatenským vrchem je vrchol asi 700 m severozápadně
- nejhezčí cesta vede po naučné stezce ze severního části Horní Blatné okolo Vlčích jam (1 km)
- nejhodnotnější výstup je po žluté značce z Potůčků, kterou kopíruje i modrá cyklotrasa č. 2001 (asi 6 km s převýšením přes 400 m)
foto