Frýdlantský vrch

Frýdlantský vrch

kraj: Liberecký kraj
okres: Liberec
turistická oblast: Jizerské Hory

Ubytování v okolí

Fénix Wellness Hotel
Liberec 19
Liberecký kraj
HOTEL RADNICE
Liberec 4
Liberecký kraj
LÁZNĚ LIBVERDA, a.s.
Hejnice
Liberecký kraj
Pension Jitka
Šimonovice
Liberecký kraj
PENSION TIP
Liberec 19
Liberecký kraj
PENZION SELSKÝ DVŮR
Raspenava
Liberecký kraj
Penzion SportTuria
Rynoltice
Liberecký kraj
Pytloun City Boutique Hotel****
Liberec 4
Liberecký kraj
Pytloun Design Hotel****
Liberec 25
Liberecký kraj
Pytloun Grand Hotel****Imperial
Liberec
Liberecký kraj
Frýdlantský vrch je 399,1 metrů vysoký kopec nad městem Frýdlant (leží 2 km severně od Frýdlantu). Kopec je také znám jako Resselův kopec (Resselberg) nebo jako U Rozhledny. Na kopci se nechází cihlová rozhledna a odpočinkový areál. Rozhledna se také nazývá jako Frýdlantská rozhledna nebo Frýdlantská výšina.

Výška rozhledny: 21 m
Nadmořská výška: 399 m n.m.


První rozhlednu otevřel 6. června 1890 frýdlantský Okrášlovací spolek. Šlo o 14 metrů vysokou dřevěnou věž krytou po celém obvodu jejímž stavitelem byl místní podnikatel v oboru truhlářství Josef Haupt. Tato věž však musela být na jaře 1906 pro celkovou zchátralost vlivem povětrnostních podmínek stržena.

Již 17. května 1906 byl položen základní kámen nové rozhledny – tentokrát z pálených cihel a žulových kvádrů. Postavila ji firma Appel&Hampel za částku necelých 9000 korun, z čehož 1000 korun složil stavitel Antonín Dressler, kterého připomíná tabulka na západní straně věže a po kterém byla rozhledna nazvána Dresslerova výšina. Rozhledna včetně přistavěného pohostinství byla slavnostně otevřena 30. dubna 1907.


PřístupnáNa rozhlednu vede sto schodů. Kvůli vzrostlým stromům a nízké nadmořské výšce je rozhled z ní omezen, přesto lze vidět velkou část Jizerských hor a masiv Smrku, celé město Frýdlant i se zámkem, Ještěd, Lužické hory a polské povrchové doly.