Barrandovské terasy

Barrandovské terasy

kraj: Hlavní město Praha
okres: Praha
turistická oblast: Praha

Ubytování v okolí

1.Republic hotel
Praha
Hlavní město Praha
A. V. Pension Praha
Praha 4
Hlavní město Praha
ARPACAY BACKPACKERS HOSTEL PRAHA
Prague 1
Hlavní město Praha
Auspicie apartment
Praha 7
Hlavní město Praha
Holiday Inn Prague Airport
Praha
Hlavní město Praha
Hostel Rosemary
Praha 1
Hlavní město Praha
HOTEL CITY-CENTRE***
Praha 1
Hlavní město Praha
HOTEL CITY-CLUB***
Praha 2
Hlavní město Praha
Hotel City-Inn***
Praha 1
Hlavní město Praha
HOTEL GRADIENT
Praha
Hlavní město Praha
Barrandovské terasy jsou komplex budov v jižní části Prahy, kterému dominuje funkcionalistická vyhlídková restaurace Terasy Barrandov od architekta Maxe Urbana. Jsou součástí urbanistického projektu Václava M. Havla na zahradní čtvrť na svahu kopce Habrová. Vlastníkem stavby je společnost Barrandovské terasy, a.s., ve které drží majoritní podíl podnikatel Michalis Dzikos.

Je zde vyhlášena památková zóna.

Výška stavby: 15 m
Kóta stavby: 302 m n.m.

Po komunistickém převratu v únoru 1948 došlo ke znárodnění Barrandovských teras. V roce 1982 byl uzavřen proslulý Trilobit bar.

V roce 1992 komplex v restituci získali bratři Ivan a Václav Havlovi. Ivan M. Havel svůj podíl převedl na svou ženu Dagmar. Václav Havel převedl svůj podíl na svou druhou manželku Dagmar Havlovou, která následně od své švagrové Dagmar Havlové za více než dvacet milionů korun odkoupila její podíl na Terasách. Manželka Ivana Havla si však ponechala plavecký bazén pod Barrandovem, který v roce 1994 získala od Vodních staveb za devět set tisíc korun. V říjnu 2001 shořel zchátralý Trilobit bar, ve kterém v té době podle policie živořila skupinka bezdomovců.

Dagmar Havlová Terasy vložila do společnosti Barrandovské terasy, a.s., v roce 2003 prodala majoritní podíl v této společnosti nejmenovanému kupci. Součástí obnovy Teras má být výstavba hotelu, který by měl vylepšit finanční návratnost projektu.

V roce 1988 byl areál restaurace včetně bazénu se skokanskou věží prohlášen za kulturní památku. V roce 1993 zde zastupitelstvo hlavního města Prahy vyhlásilo památkovou zónu.

Nepřístupná
foto