Další novinky

25.04.2024  Kladno Kladenský Majáles je studentský festival na
 22.04.2024 - 28.04.2024  Brno Brno Art Week je platformou, která
19.04.2024 - 20.04.2024  Litoměřice Mezinárodní pivní festival
29.03.2024  Hrad Loket Můžete se těšit na velikonoční
26.03.2024  Mírové náměstí Zveme Vás, vaše přátele,

10. SLAVNOSTI MORAVSKÉHO UZENÉHO A VÍNA 2024 - BRNO

24.02.2024 - 25.02.2024  Hrad Veveří

Na hradě Veveří dne 24. a 25. února opět zavoní moravské uzené, vinaři otevřou své nejlepší lahve a návštěvníci zvolí uzenářského krále roku. Desátý ročník slibuje doslova největší porci uzeného, zábavy a gastro zážitků v celé historii slavností.

Vyhlášení uzenáři se již desátým rokem sjedou na největší oslavu moravského uzeného na hrad Veveří, aby potěšili svými výrobky milovníky masa. Ti se mohou těšit i na další speciality. Kromě klasického uzeného masa to budou klobásy, šunky i zabíjačkové delikatesy. Vše podle tradičních rodinných receptur bez užití chemie. Návštěvníci budou moci sami rozhodnout, který uzenář měl nejlepší uzené. "Slavnosti jsou živou ukázkou toho, jaké potraviny máme ve svém okolí k dispozici. Chceme, aby se lidé naučili dávat těmto tradičním moravským a českým výrobkům přednost," vysvětluje organizátor Pavel Pichler ze společnosti ECEAT.

V Brně čeká na návštěvníky kromě uzeného další bohatý program. "V rámci řeznické školy se dozvědí třeba jak správně porcovat maso a jak zpracovat celého čuníka. Kuchařská show z Markétou Hrubešovou zase představí lahodné recepty z tradiční kuchyně," informoval ředitel akce Michal Burian. Chybět samozřejmě nebudou stánky se svařákem, punčem a dalšími nápoji pro zahřátí. "Opět jsme připravili i vinařský stan, kde bude vice jak dvacítka vinařů nabízet k uzenému svá vína, takže si na své přijdou i ti, kdo dávají před pivem přednost vínu," vyjmenovává Burian.

Milovníci uzeného s sebou na hrad Veveří můžou vzít i děti. Dvakrát denně pro ně zahraje divadlo, zdarma bude prohlídka hradeb a pořadatelé chystají i malou šifrovací hru s překvapením. Pokud by děti neměly chuť na prejt, uzené se zelím nebo ovarovou polévku, mohou si pod širým nebem opéci klobásku, kterou si vyberou u některého z uzenářů.

Atmosféru při degustování bude dokreslovat cimbálová muzika a harmonikářka.

V ceně je vstup do hradního areálu včetně hradeb; ochutnávka uzeného, které najdou zájemci na stáncích jednotlivých uzenářů; volný vstup na workshopy věnované uzení a malá kuchařka, v níž lidé naleznou recepty z moravské gastronomie. Více informací naleznete na www.moravskeuzene.cz nebo na facebookové stránce.